Deze Keti Koti-pagina wordt niet meer bijgewerkt. Ook is een groot deel van de links op deze pagina outdated. Het subject echter blijft actueel.
<<

God zij met ons en met Suriname.

1 juli 1863 - Keti Koti - 1 juli 2001 / 2002
.
to the site Keti Koti-Special email
.

Wie of wat is Kwakoe?
Aan de Dr. Sophie Redmondstraat te Paramaribo staat het beeld van Kwakoe. De oorsprong van het beeld ligt in de Surinaamse cultuur. Kwakoe is het Surinaamse woord voor slaaf en was de eerste vrije zwarte grondbezitter van het land. In 1963 is het beeld onthuld ter gelegenheid van de viering 100 jaar afschaffing slavernij in Suriname. Het beeld is ontworpen door de Surinaamse kunstenaar Jozef Klas.

Wat betekent Kwakoe?
In de Afrikaanse traditie is het gebruikelijk dat kinderen de naam dragen van de dag waarop ze geboren worden. Met name mannelijke nakomelingen die op woensdag werden geboren kregen de naam Kwakoe. Zo ook een heleboel Surinamers met een Afrikaanse afkomst.

Op 1 juli 1863 werd de slavernij in Suriname afgeschaft. Honderd jaar na dato werd ter herinnering van de afschaffing van de slavernij een standbeeld van een ontketende slaaf onthuld; deze staat symbool voor emancipatie. Omdat 1 juli 1863 op een woensdag viel heeft het beeld de naam Kwakoe gekregen.(van de KZF-site)

Keti Koti 2002
Live uitzending onthulling slavernijmonument
Op 1 juli aanstaande wordt in het Oosterpark in Amsterdam het Nationaal Monument Slavernijverleden onthuld.
Vanaf 15.00 uur kunt u de officiele onthulling live vanaf hier volgen.

Over Slavernij, Emancipatie, en meer
  • Willem-Alexander betuigt spijt Nederland over Slavenhandel
  • Een slavenfort als toeristentrekker
  • Wroeging in oud Ghanees fort
  • Bezoek Ghana loopt ten einde
  • Diverse meningen over Slavernij en het Slavernij Monument
  • Ned en de Transatlantische slavenhandel
  • Abolish Slavery and Trafficking
  • Slavernij en Rassenwetenschap
  • LINDA's WERKSTUK - apr 2002
  • DANNY'S WERKSTUK - mrt 2002
  • CAROL'S WERKSTUK - sep 2001
  • Wit vel, Zwarte ziel - 1998


    "Het is de regentijd. Nochtans breekt de Woensdagmorgen aan met een stralende zon, terwijl de donder van een-en-twintig kanonschoten, door het Fort Zeelandia gelost, de vrijheid der slaven verkondigt.
    De stad prijkt in Zondagsgewaad, en bij de kleurlingen ziet men slechts verheugde aangezichten. Zij houden elkander op de straat staande, schudden elkanders hand, en wenschen zich wederzijds geluk met dezen dag der groote verlossing.
    Grote Stadskerk

    De poorten van de groote Stadskerk der Broedergemeente staan wijd open. Reeds te zes uur in den morgen spoeden de eerste Negers, thans vrije burgers van Nederland, in het wit gekleed, zich naar het kerkgebouw, ofschoon de dienst eerst te half negen zal beginnen.
    Te half acht is het gebouw reeds gevuld, en al maar stroomen de vrijgelaten slaven nog in scharen binnen.
    De kerk wordt veel te klein; en om niemand teleur te stellen, zal in den avond een tweede dienst worden gehouden".

    Uit de in 1913 verschenen:De Vrijmaking Der Surinaamsche Slaven - L.Penning // Uitgave van: Suriname-comité 1863 - 1913


    Moro Sranan History


    Keti Koti 2001
    Op zaterdag 30 juni 2001 organiseert Stichting Comite 1 juli Rotterdam van 19.00 tot 20.30 uur de traditionele herdenkingsbijeenkomst ‘Keti Koti’ gehouden in de Grote of Sint Laurenskerk aan het Grote Kerkplein te Rotterdam. Onderdeel van deze bijeenkomst is een oecumenische kerkdienst ter nagedachtenis aan de mensen die tijdens de slavernij hebben geleden en zijn gestorven.
    De volgende dag organiseert het Landelijk Platform Nederlands Slavernijverleden op 1 juli een nationale bezinningsbijeenkomst. Na afloop van deze bijeenkomst wordt om 15.00 uur gestart met de Bigi Spikri (Grote Spiegel) vanaf het Grote Kerkplein. In traditionele klederdracht onder begeleiding van muziek trekt de menigte door de straten van Rotterdam. De etalageruiten worden als spiegel gebruikt om te zien hoe mooi men is en tegelijkertijd wordt ook aan Rotterdam getoond hoe mooi men gekleed is.
    De herverkrijging van de vrijheid wordt op zondag 1 juli gevierd. Deze vrijheid is niet alleen herverkregen, maar is ook door onze helden vanuit het bos bevochten. Ervan uitgaande dat ook autochtone Nederlanders blij zijn dat hun voorouders tot het besef kwamen dat deze mensonterende situatie geen stand kon houden, nodigen wij ook hen uit om met ons te herdenken en te vieren.
    Stichting Comité 1 juli is van mening dat meer aandacht moet worden besteed aan de slavernij en de gevolgen daarvan voor de Afrikaanse Surinamers en de Inheemsen. De effecten van de slavernij zijn nog voelbaar en zichtbaar in 2001. De stichting volgt dit jaar het thema van het Landelijk Platform Nederlands Slavernijverleden “Met de menselijke waardigheid voor ogen”.
    Op 1 juli 1863 werd door Nederland formeel in Suriname en op de Nederlandse Antillen, na ruim 200 jaar de slavernij afgeschaft. Mensen herverkregen hun vrijheid na eeuwen te zijn behandeld als ding. De ketenen werden doorgeknipt (Keti Koti). Dit feit wordt ieder jaar in Suriname en in het Koninkrijk der Nederlanden herdacht. De doelstelling van het Comité 1 juli Rotterdam is het ontplooien en ondersteunen van activiteiten gericht op culturele vorming, bewustwording van het Afrikaans Surinamer zijn, zichtbaar maken van de gevolgen van de slavernij en kennis vergaren over de Surinaamse geschiedenis. De doelgroep is de Afrikaanse Surinamer maar de activiteiten zijn ook toegankelijk voor geïnteresseerden en sympathisanten.
    De inloop op zaterdag 30 juni is om 18.00 uur en de dienst vangt aan om 19.00 uur. Om 20.00 uur wordt 1 minuut stilte in acht genomen en worden de klokken geluid gevolgd door een aantal toespraken tot circa 20.30 uur. De volgende route is op zondag 1 juli as. gepland: Vertrek vanaf het Grote Kerkplein, Oppert, Meent, Haagseveer, Doelwater, Coolsingel, West Blaak, Eendrachtsplein, Binnenweg, Mathenesserlaan, ‘s-Gravendijkwal, 1e Middellandstraat, West Kruiskade, Kruisplein, de Doelen. Om 16.30 uur komt de stoet aan bij het Concert- en congresgebouw de Doelen waar tot 23.00 uur verder wordt gefeest met diverse culturele groepen en muziekgroepen
    Deze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door Stichting Rotterdam 2001, Culturele Hoofdstad van Europa, VSB Fonds, Veelkleurige Stad, Concert- en congresgebouw de Doelen, Rotterdam Festivals, Wi Masanga, Frimangron, Krosbe, SVOR, Sober, Mamyo, So Mi Tan, Odeon, gemeente Rotterdam, Radio Rapar-CBS, Stanvaste en Ebony, TV Tam Tam.


    Ter nagedachtenis aan de slavernij zal voortaan in de Zuidertoren elk jaar op 1 juli de oudste klok van Amsterdam (uit 1511) worden geluid.

    1 juli: Bekendmaking kunstenaar Slavernijmonument
    Minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid zal op zondag 1 juli bekend maken welke kunstenaar het nationaal monument Nederlands Slavernijverleden gaat maken.
    De bekendmaking zal plaatsvinden tijdens de herdenkingsbijeenkomst van de afschaffing van de slavernij die op 1 juli a.s. in de Sint Laurenskerk te Rotterdam wordt gehouden. Het monument komt te staan in het Oosterpark in Amsterdam, waar het in het voorjaar van 2002 wordt onthuld.
    De keuze voor het winnende ontwerp is gebaseerd op de publiekspoll en adviezen van het Comité van Deskundigen, het Comité van Aanbeveling, de gemeente Amsterdam én het Landelijk Platform Slavernijverleden. Bijna 5.000 mensen hebben meegedaan aan de publiekspoll.
    De negen kunstenaars die uitgenodigd waren een ontwerp in te dienen zijn : Nelson Carrilho, Doornèd (Ed van Doorn), Meshac Gaba, Glenda Heyliger, Remy Jungerman, Soheila Najand, Gerald Steven Pinedo, Nel Simon en Erwin de Vries.







    Winnend Ontwerp
    Rotterdam, zondag 1 juli 2001
    Het ontwerp van de Surinaamse kunstenaar Erwin de Vries werd door de jury uitgekozen als het winnend ontwerp.
    De jury beschreef het ontwerp als zeer toegankelijk voor een breed publiek.

    Meerdere Kunstenaars uit Suriname op SurC


    Verzet tegen plaats slavenmonument
    Surinamers en Antillianen zijn in overgrote meerderheid tegen het Oosterpark als plaats voor het slavernijmonument.
    Het Bijlmerplein, het Surinameplein, de Dam of Middelburg, waar vroeger de schepen van de West-Indische Compagnie vertrokken, scoren veel hoger. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het weekblad Contrast.
    Toch weet tweederde van de ondervraagden niet dat er in oktober zo'n monument komt. Deze maand besluiten minister Roger van Boxtel van Grote-stedenbeleid en staatssecretaris Rick van der Ploeg welke kunstenaar het slavernijmonument mag maken.
    Het Utrechtste bureau MCA ondervroeg 233 Surinamers en Antillianen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. In Nederland wonen 297.000 Suriamers en 99.000 Antillianen. Hoewel weinigen op de hoogte zijn van de komst van het monument vindt een meerderheid zo'n herinneringsplek wel belangrijk. Maar het Oosterpark vinden zij 'een allochtonenparkje' en een 'tweederangs plek'. De keuze viel op het Oosterpark omdat het monument daar snel kan komen. Bovendien ligt het naast het Tropenmuseum, een geschikte plaats voor het 'dynamische monument'.
    Voorzitter Barryl Biekman van de stichting Nationaal Monument Nederlands Slavernijverleden, is verbaasd over de uitkomst van het onderzoek."Het platform vertegenwoordigt minimaal achttien belangenorganisaties, die gezamenlijk een achterban hebben van tienduizend mensen. Hoe kunnen Surinamers en Antillianen nu níet op de hoogte zijn?"
    Ook Gilbert Wawoe, voorzitter van het Comité van Aanbeveling Nationaal Monument Slavernijverleden, dat optreedt als adviseur van de overheid, begrijpt niet goed waarom zo weinig mensen ervan weten. "Er is geen medium dat we niet hebben gebruikt. Bij het debat over het monument in het cultureel centrum Cosmic was de zaal afgeladen. Wat kunnen we meer doen?"
    Daaruit blijkt volgens Hannah Belliot, deelraadsvoorzitter van Zuidoost, dat de discussie vooral in 'elitaire kring' is gevoerd. "De discussies zijn in de Tweede Kamer gevoerd. Gewone Surinamers en Antillianen staan daar ver vandaan."(Het Parool)

    " Des avonds werd een tweede dienst gehouden: het kerkgebouw, verlicht door honderden kaarsen, stroomde opnieuw vol; ook de gouverneur en de procureur-generaal waren aanwezig, om getuige te zijn van het treffende dankuur.
    Zoo liep de dag af: zonder eenigen wanklank, zonder uitspattingen, in stille vreugde, want hij was den Heere gewijd ".
    Uit: De Vrijmaking der Surinaamsche Slaven.


    Juni 2000 :Musea presenteren slavernijverleden
    Musea in Nederland, Suriname, de Antillen en Aruba besteden de komende jaren aandacht aan de transatlantische slavenhandel en de invloed van dit gemeenschappelijk verleden op het leven van zwarte en witte erfgenamen. De musea werken daarbij samen met het landelijk platform Slavernijverleden, het Algemeen Rijksarchief en de Nederlandse Museumvereniging. Slaven, slavenhalers, slavenhouders en ontvluchte slaven, mannen en vrouwen, generaties van toen en nu vertellen ieder hun eigen verhaal. Op deze manier krijgt de geschiedenis van de slavernij als gedeeld verleden een vaste plaats in de Nederlandse musea en ook in het onderwijs, zo meldden de deelnemende musea.
    De eerste tentoonstelling in de reeks is Latijns Amerika & de Cariben in het Tropenmuseum in Amsterdam. Die expositie is al te zien. Speciale aandacht krijgt het koloniale verleden van Nederland in Suriname en de Nederlandse Antillen. Het Afrikaanse element gaat over slavenhandel, slavenhouders en plantagearbeid in Suriname en de ontwikkeling van de Afro-Surinaamse cultuur.
    Slaven en Schepen, Enkele Reis, Bestemming Onbekend is de titel van de expositie die vanaf 19 september 2001 gehouden wordt in het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam. De rol van de scheepvaart als onderdeel van de (menselijke) handelsketen wordt in beeld gebracht en dan in het bijzonder de rol van Nederland bij de slavenhandel.
    In oktober 2003 begint in het Wereldmuseum Rotterdam de tentoonstelling De Erfenis van de Slavernij. Daarin zijn onderdrukking, verzet en vrijheidsstrijd de belangrijkste thema's. In 2003 besteden ook het Afrika Museum in Berg en Dal, het Zeeuws Museum in Middelburg en het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden aandacht aan de slavernij.(ANP)

    LINGUA FRANCA = SRANANTONGO = SurB


    Juli 2000
    Slavernij-monument niet vrijblijvend.
    "Het nationaal monument ter herdenking van de afschaffing van de slavernij mag geen goedmakertje zijn tegenover de zwarte Nederlanders, waarna we weer kunnen overgaan tot de orde van de dag. Het gaat om het onderwijzen en herdenken van feiten en nog eens feiten."
    Minister van Boxtel (D66) voor grote-steden- en integratiebeleid zei dit zaterdag in Den Haag op een bijeenkomst ter herdenking van de afschaffing van de slavernij in Nederland, op 1 juli 1863. Op de bijeenkomst tekenden het rijk en de gemeente Amsterdam een overeenkomst voor de oprichting van een nationaal monument in de hoofdstad. Dat moet er op 1 juli volgend jaar staan. Van Boxtel heeft zich bereid verklaard de stichtingskosten van het monument voor zijn rekening te nemen.
    Volgens Van Boxtel heeft de glorie van het roemruchte handelsverleden van Nederland een keerzijde die tot nog toe ten onrechte onderbelicht is gebleven. ,,De keerzijde van de medaille zijn de slavenhandel en de slavernij. Die zijn onderbelicht gebleven, terwijl verre nazaten van slaven uit Suriname en van de Nederlandse Antillen en Aruba nu deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. De slavenhandel is er de oorzaak van dat zij hier zijn.'' Vooruitlopend op de komst van het gedenkteken, nam Van Boxtel een 'virtueel monument' in gebruik in de vorm van een internet-website: www.slavernijmonument.nl. (uit: archief Waterkant)

    THIS WEBPAGE IS NOT UPDATED ANYMORE
  • 1 juli-special
    Kwaku
    Kwakoe

    Monument

    De Ontwerpen.

    Nelson Carrilho

    Doornèd

    Meshac Gaba

    Glenda Heyliger

    Remy Jungerman

    Soheila Najand

    Gerald S. Pinedo

    Nel Simon

    Erwin de Vries


    Erwin de Vries
    Erwin de Vries



    verstuur deze pagina Nyunsu.nl - Nieuws en Radio uit Suriname en Nederland
    <<
    Copyright © 2004 www.SRANAN.com All rights reserved.