De zaak wordt behandeld door het Gerechtshof in Leeuwarden. Die heeft twee dagen uitgetrokken voor de zitting, omdat er veel getuigen moeten worden gehoord. De belangrijkste zijn de DNA-deskundigen, die vrijdag aan het woord komen. Zij moeten hun oordeel geven over het DNA-materiaal, dat is gevonden onder een nagel van Varscha. Het materiaal is afkomstig van verdachte Kris J., een voormalige vriend van de familie Mohansing.
Dit zou kunnen duiden op een worsteling tussen Varscha en J., maar volgens de advocaat van J. is er zo weinig DNA-materiaal gevonden dat dit onmogelijk is.
De 14-jarige Varscha werd in september 2002 dood gevonden in de badkamer van haar ouderlijk huis in Wildervank. Ze bleek te zijn gewurgd. De rechtbank in Groningen veroordeelde Kris J. eerder tot acht jaar cel en tbs. In het hoger beroep zal zijn advocaat vrijspraak eisen. ~ RTVN
AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft woensdag, zeven jaar na dato, twee verdachten aangehouden in het onderzoek naar de moord op Amsterdammer Wally Hirschfeld in 1997. Het gaat om een 30-jarige man uit Almere en een 59-jarige vrouw uit Amsterdam.
De politie sluit meer aanhoudingen in deze zogeheten 'cold case'-zaak niet uit, liet een woordvoerder weten. De 62-jarige Hirschfeld, een Surinaamse marktkoopman, werd zeven jaar geleden vermoord in zijn huis aan het Maldenhof aangetroffen. Bij deze vermoedelijke roofmoord maakten de daders een gouden hanger in de vorm van een anker, zijn personenauto en vermoedelijk een aanzienlijk geldbedrag buit.
Heropend
Justitie loofde in 1997 een beloning uit van 15.000 gulden voor de tip die naar de daders zou leiden. Vorige maand kwam de zaak aan de orde in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. De beloning is inmiddels verhoogd naar 20.000 euro.
De officier van justitie heeft het onderzoek heropend om nieuwe onderzoekstechnieken toe te passen. Daarbij is al het bewijsmateriaal en verklaringen van getuigen opnieuw tegen het licht gehouden.
Bron: Eindhovens Dagblad
Moordzaak Ewald Hirschfeld heropend - 20-10-2004
Justitie heeft de moordzaak van de Surinaamse marktkoopman Wally Hirschfeld heropend. Hirschfeld is op donderdag 27 maart 1997 vermoord. De toen uitgeloofde beloning van 15000 gulden is nu door justitie verhoogd naar 20.000 euro.
Ewald Hirschfeld was marktkoopman in bijouterieën. De toen 62-jarige Amsterdammer stond elke dag, behalve op woensdag, op markten in Amsterdam Zuidoost en op de zwarte markt in Beverwijk.
Op donderdag 27 maart 1997 laadt Hirschfeld zijn spullen uit zijn auto. Het is zes uur en hij komt thuis van een dag hard werken op de markt. Dat is de laatste keer dat hij in leven is gezien. Twee uur later, tegen achten, wordt Hirschfelds auto geparkeerd op de Maldenhof, 200 meter van zijn huis. Drie onbekende personen stappen uit.
Van hen is niet meer bekend dan dat zij een lichtgetinte huidskleur hebben. De politie heeft redenen om aan te nemen dat één van deze drie personen een vrouw was. In het huis van het slachtoffer zijn geen braaksporen gevonden. De politie neemt dan ook aan dat Ewald Hirschfeld de dader of de daders kende, want hij liet nooit vreemden binnen.
Dus:
Op donderdag 27 maart 1997 laadt de 62-jarige markt koopman Ewald Hirschfeld na een dag werken, zijn spullen weer in zijn auto. Rond 18.00 uur komt hij bij zijn huis op de Maldenhof, eveneens in Amsterdam Zuidoost aan. Dit is de laatste keer dat hij in leven is gezien. Twee uur later wordt de auto geparkeerd op de parkeerplaats van Maarsenhof, vlak bij Hirschfelds huis. Er stappen drie onbekende personen uit. Dat is vreemd, want de marktkoopman leende zijn auto nooit uit. De politie vindt Ewald een paar dagen later: dood.
Justitie heeft de beloning voor de gouden tip in deze zaak verhoogd van 15.000 naar 20.000 euro. Dus heeft u informatie die de politie kan helpen bij het oplossen van de moord op Ewald Hirschfeld? Neemt u dan contact op met de politie Amsterdam-Amstelland op nummer: 020 –559 4700.
Bron: RTV-NH
Amsterdam : Moord Ewald Hirschfeld in 1997 - 25-10-04
Amsterdam Zuid-Oost, donderdag 27 maart 1997.
De 62-jarige Ewald Hirschfeld is marktkoopman en verkoopt bijouterieën. Als de markt afgelopen is, laadt hij zijn spullen weer in zijn auto. Rond 18.00 uur komt Ewald Hirschfeld bij zijn huis op de Maldenhof, eveneens in Amsterdam Zuid-Oost, aan. Dit is de laatste keer dat hij in leven is gezien. Twee uur later, het loopt dan tegen 20.00 uur, wordt de auto van Ewald Hirschfeld (goudmetallic Mazda 626 hatchback met
kenteken XV-40-YR) a-sociaal geparkeerd op de parkeerplaats van Maarsenhof. Dit is zo’n 200 meter verwijderd van het huis van Ewald’s huis. Er stapten drie onbekende personen uit. Dat was vreemd, want Ewald Hirschfeld leende nooit zijn auto uit, die was heilig voor hem. De auto is daarna ook niet meer van zijn plek geweest, tot de politie Ewald een paar dagen later vond.
Onbekende personen
Van de drie onbekende personen is niet meer bekend dan dat zij een lichtgetinte huidskleur hadden. De politie heeft redenen om aan te nemen dat één van deze personen een vrouw was. In het huis van het slachtoffer zijn geen braaksporen gevonden. De politie neemt dan ook aan dat Ewald Hirschfeld de dader of daders kende, want hij liet nooit vreemden binnen.
Meegenomen
Ewald Hirschfeld was marktkoopman en stond elke dag, behalve op woensdag, op markten in Amsterdam Zuid-Oost en op de zwarte markt in Beverwijk. De politie denkt nog steeds aan roofmoord. Er is geen geld in huis gevonden, zoals bijvoorbeeld de dagopbrengst van de markt van die dag. Ook is de 18-karaats Surinaams gouden ketting van Ewald Hirschfeld verdwenen. Aan deze ketting is een hanger in de vorm van een anker. De hanger was behoorlijk groot, zo’n 5 centimeter. De ketting met hanger is nog steeds zoek.
Beloning
De Hoofdofficier van Justitie in Amsterdam looft een beloning uit van 20.000 (zegge: twintigduizend) euro uit, voor de tip die leidt tot de oplossing van deze moord.
De politie vraagt:
Wie was donderdag 27 maart 1997 (de week voor Pasen) op of in de omgeving van de Malenhof of Maarsenhof in Amsterdam Zuid-Oost en heeft, rond 20.00 uur, drie personen gezien bij de goudmetallic Mazda 626?
Wie heeft de ketting van Ewald Hirschfeld, met de opvallende hanger, na die 27ste maart nog ergens gezien en/of weet waar die nu is?
Wie heeft in het algemeen informatie over deze moord en heeft hier nog niet de politie over gesproken?
Op 1 april 1997 werd de 62-jarige Wally Hirschfeld, een Surinaamse marktkoopman, in zijn woning aan het Maldenhof vermoord gevonden. Bij deze vermoedelijke roofmoord werden een gouden hanger in de vorm van een anker, zijn auto en vermoedelijk een aanzienlijk geldbedrag buitgemaakt.
Wally Hirschfeld
De in 1997 uitgeloofde beloning van 15.000 gulden is door de hoofdofficier van justitie verhoogd naar 20.000 euro. De zaak uit 1997 is heropend vanwege nieuwe onderzoekstechnieken. Hierdoor kunnen bewijsmateriaal en getuigenverklaringen opnieuw tegen het licht gehouden worden.
Slachtoffer
Wally Hirschfeld was marktkoopman op markten in Amsterdam-Zuidoost. De weduwnaar, vader van 3 dochters en een zoon, was een vriendelijke en graag geziene man. Hij had in een woning aan het Maldenhof. Zijn waar, voornamelijk bijouterieën, sloeg hij daar op. Het slachtoffer had een auto van het merk Mazda, type 626 hatchback, kleur goud-metallic met kenteken "XV-40-YR". Hij vervoerde zijn handelswaar met deze auto, was er erg zuinig op en leende die dan ook nooit uit. Het was dan ook vreemd dat drie personen op 27 maart 1997 rond acht uur zijn auto slordig parkeerden op het Maarsenhof en die daar achterlieten. De drie mensen die uitstapten waren lichtgetint en het rechercheteam heeft redenen om aan te nemen dat één van hen een vrouw was.
Onderzoek
Onderzoek heeft uitgewezen dat het Wally Hirschfeld op 1 april tussen zes en acht uur 's avonds om het leven moet zijn gebracht. Er waren geen sporen van braak. Het onderzoeksteam gaat er daarom vanuit dat Hirschfeld zijn belagers zelf heeft binnengelaten.
Informatie
Heeft u informatie over de moord op Wally Hirschfeld op 1 april 1997, bel dan met: (020) 559 4700.
Bron: Politie Amsterdam-Amstelland
'BEVRIJDINGSRAADMOORD' ( aanslag op popgroep - 1985)
De aanslag op een popgroep op 8 maart 1985 is misschien wel de meest bizarre moordzaak in de Rijswijkse geschiedenis.
Die avond, even voor middernacht, drongen twee zwaarbewapende mannen een kantoorpand aan de Verrijn Stuartlaan binnen. Ze troffen er een popgroep aan, bestaande uit vijf jonge mannen. De bandleden kregen het bevel op de grond te gaan liggen en werden genadeloos neergeschoten. Drie slachtoffers stierven, twee raakten zwaargewond maar overleefden de aanslag.
Achteraf werd duidelijk dat het geweld tegen de bandleden een vergissing was. De popgroep oefende in hetzelfde gebouw als waar ook de Bevrijdingsraad voor Suriname huisde en de Weekkrant Suriname de redactie had. Beide organisaties vormden de spil in het verzet tegen het toenmalige bewind van Desi Bouterse in Suriname.
De politie hield op een gegeven moment vier mannen aan. Bij gebrek aan bewijs werden zij weer vrijgelaten. De moorden zijn nooit opgelost.