Afzien was het vandaag op het Kwakoefestival met tropische temperaturen. Zeker in de verschillende tenten. Zo ook in de manifestatietent waar de conferentie over media en diversiteit plaats vond. Dat de publieke omroep qua beeldvorming meer een afspiegeling zou moeten zijn van de multi-culturele samenleving. Ik heb daar al eerder over geschreven (zie mijn logs van 16 , 18 en 20 juli 2004).
Helaas ging de discussie een volledig verkeerde kant op. Niet diversiteit bij de publieke omroep was het issue, maar of er wel of niet een Winti-omroep zou moeten komen. In het het kader van artikel 39f van de mediawet waar zendtijd wordt toegewezen aan levensbeschouwelijke
omroepen (IKON, Human, NMO etc. etc.).
Inge Brakman van het Commissariaat voor de Media (CvdM) werd er op aangevallen, maar het CvdM voert alleen de mediawet uit waarin een zevental hoofdstromingen als het gaat om levensbeschouwelijke organisaties zendtijd hebben. En Winti hoort daar gewoon niet bij. En dus kon ik mij goed voorstellen dat ze zich ongemakkelijk voelde omdat ze dacht voor een ander thema te zijn gevraagd.
Ik had sterk het gevoel dat er iets anders aan de hand was. Er zijn mensen, met Winston Kout, voorzitter Kwakoefestival voorop, die een eigen omroep willen. Een Afro-Surinaamse omroep op de landelijke zenders. Kout's vergelijking met omroep Fryslan gaat volledig mank omdat dat een regionale zender is (zoals Groningen, Drenthe, Gelderland etc.) die dan ook een regionale dekking hebben. In Amsterdam kan ik omroep Fryslan niet ontvangen.
Winston Kout
Winston Kout en de zijnen willen hun invloed uitbreiden en een eigen omroep zou daar mooi in passen. Beste Winston, waarom heb je dan geen 50.000 handtekeningen (en tientjesleden) opgehaald tijdens het Kwakoefestival om vervolgens een aanvraag in te dienen bij het ministerie van OCW? Omdat je waarschijnlijk weet dat dat geen succes oplevert (zie de Nieuwe Omroep die destijds 80.000 leden had en toch niet werd toegelaten). Omdat je volgens de mediawet geen substantiële stroming vertegenwoordigt. Dus gooien we het over de boeg van Winti als levensbeschouwelijke richting die op grond van artikel 39f (niet leden gebonden levensbeschouwlijke organisaties) van de mediawet dan zendtijd zou moeten krijgen.
Ik vind het onzin en, Winston Kout, ga in het vervolg de discussie straight in (dat je een eigen omroep wil) en niet via een academische discussie over "diversiteit in de media."
Jammer dat het thema "diversiteit in de media" daardoor werd ondergesneeuwd en de conferentie één grote lobby werd voor de belangen van een groep (Kwakoe, Winston Kout?) die kennelijk omroepaspiraties heeft. Hang het dan niet niet op aan een thema als "media en diversiteit" (waar ik overigens ook niet zoveel mee heb, zie mijn logs van 16,18 en 20 juli 2004)) terwijl je een andere verborgen agenda hebt. Met veel applaus van het aanwezige publiek, dat wel, maar ik kan mij voorstellen dat Inge Brakman van het CdvM met een ander idee naar deze conferentie was gekomen.
Daarna nog even naar de tent van het stadsdeel geweest. Ook warm en broeierig, maar wel gezellig. Vanmiddag was het de beurt aan Els Verdonk, portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling, over de straat van duizend culturen. De discussie heb ik dus niet meegemaakt (omdat ik bij de conferentie over "media en diversiteit" was), maar er was weer genoeg te netwerken. En o.m. dansen met Elvira Sweet. Weer eens een andere manier om politiek met elkaar om te gaan. Eigenlijk veel leuker dan bv. in de raadszaal.
PS. Afgelopen maandag berichtte ik over de slechte ontvangst van Razo-radio. Inmiddels heb ik begrepen dat de oorzaak daarvan was dat men te kampen had met stroomstoringen waardoor de verbinding steeds uitviel.