Wethouder Hannah Belliot (PvdA) van de centrale stad is weer eens verzeild geraakt in een kunstrel. Was het eerst het Stedelijk Museum, toen een conflict met de Amsterdamse Kunstraad over subsidies, daarna de goocheltruc rond de verbouwing van theater Carré en dus nu de perikelen rond de verhuizing van theater Cosmic van de Nes naar de Westergasfabriek. Belliot zou op de hoogte zijn geweest van de problemen bij Cosmic.
Twee uur nadat de raad €2,5 miljoen had uitgetrokken voor die verhuizing werd bekend dat de directeur Khaldoem Elmecky was ontslagen.
Cosmic is destijds opgericht door John Leerdam, een vooraanstaand theaterregisseur van Antilliaanse afkomst. Met als voornaamste doelstelling om theater te maken en ontwikkelen vanuit een multi-cultureel perspectief. In de praktijk betekende dat echter een voornamenlijk Surinaams/Antilliaans perspectief. Leerdam vertrok in 2003 voor de PvdA naar de 2e Kamer en zijn opvolger Elmecky (Marokkaan) wilde een artistieke verdieping en zei hij bij zijn sollicitatie: "Ik ben niet gekomen gekomen om een familiebedrijf in stand te houden" (bron Parool 17-02-05).
Elmecky werd verweten dat onder zijn leiding Cosmic te wit zou worden. Ik denk dat men bedoelde minder Surinaams/Antilliaans. Hoe dan ook, het rommelde behoorlijk binnen Cosmic.
Desondanks werd er € 2,5 miljoen uitgetrokken voor de verhuizing naar de Westergasfabriek. Diverse fracties in de gemeenteraad hebben daar nu moeite mee. Eric van den Burg (fractievoorzitter VVD) : "Er zou sprake zijn van een verschil van inzicht over de koers. Dat wil je weten voordat je een beslissing neemt over zo'n grote investering."
En de redenering van Belliot dat ze niet wilde investeren in een gebouw dat eigendom is van derden slaat ook helemaal nergens op. De Westergasfabriek is ook eigendom van derden.
Dit alles maakt weer eens pijnlijk duidelijk dat Hannah Belliot als een olifant door de porceleinkast haar eigen zin doordrukt en als het nodig is daarvoor de gemeenteraad van essentiële informatie onthoudt. Niet de eerste keer overigens.
Om het Surinaams/Antilliaans familiebedrijf Cosmic weer terug te brengen in de schoot van de Surinaamse/Antilliaanse cultuur. Zo doen we dat als wethouder cultuur die haar roots daar heeft.
Wat maar weer eens aangeeft dat het multi-culturele debat eigenlijk maar verzonnen is om de eigen achterban tevreden te stellen door middel van subsidies etc. Hoezo bestaat clientilisme niet meer? Het wordt tijd dat dat soort mechanismen eens een keer worden doorgeprikt want dan pas kunnen we echt een multi-cultureel debat voeren. En dat gaat verder dan Surinamers en Antillianen. Of is daar, bijvoorbeeld in Amsterdam Zuidoost, ook een rangorde bepaald?